Sedita zříceniny

5 nejkrásnějších zřícenin Česka

Publikované dne 30. dubna 2021

Na prohlídku hradů a zámků to zatím není, ale co takhle vyrazit na obhlídku nejkrásnějších zřícenin Česka? Okouzlí vás jak romantickou historií nabitou atmosférou, tak kusem krásné přírody, která stavby obklopuje.

Choustník

Dvacet kilometrů od města Tábor se na horizontu tyčí kopec, na jehož vrcholu stojí pozůstatky hradu Choustník obehnané stejnojmennou přírodní rezervací. Historie hradu sahá až do roku 1262, kdy jej měl založit Beneš z Choustníka. Později došlo k rozdělení hradu na dvě jádra, která jsou patrná dodnes. Během letních prázdnin se na hradě často konají nejrůznější akce spojené s tematickými slavnostmi v duchu středověkých umění.

Trosky

V Českém ráji se nad okolní krajinou tyčí zřícenina gotického hradu Trosky. Stavba vznikla ve 14. století a vzhledem k lokaci představoval ve své době takřka nedobytnou pevnost. V současnosti si můžete prohlédnout věže s názvy Baba a Panna, odkud za dobrého počasí dohlédnete až do Prahy, Mladé Boleslavi, Jizerských hor či Krkonoš. V přilehlém okolí pak můžete narazit na řadu chráněných živočišných i rostlinných druhů. Hrad rovněž láká na vlastní únikovou hru Čertova mřížka nebo na tajemstvím protkané podzemí dosud zcela neprobádané. V něm by se, dle nepotvrzených informací, mělo nacházet podzemní jezírko, jeskyně a celá řada chodeb s varovnými nápisy odrazujícími před pokračováním v cestě.

Děvičky

Pozůstatky gotického hradu Děvičky dominují panoramatu CHKO Pálava a nachází se na ze tří stran nepřístupné vápencové skále poblíž Pavlova. Nejstarší zmínky o památce pochází ze 13. století. Zachovaly se obvodové zdi nebo renesanční nádvoří, zbytek památky však chátrá. O jeho záchranu se pokouší dobrovolnický spolek, jenž si klade za cíl nedopustit definitivní zkázu hradu, ale také ochránit návštěvníky, pro které rozpadající se zřícenina může představovat riziko.

Lukov

Nedaleko Zlína se u obce Lukov rozprostírá stejnojmenná zřícenina hradu. Komplex patří mezi největší hrady na území Moravy a do dnešního dne se z gotické stavby dochoval pilířový most spolu se vstupní branou z počátku 13. století. Od 80. let zde probíhá jak archeologické zkoumání, tak renovace objektu. Hrad Lukov tradičně ožívá díky nejrůznějším vzdělávacím a kulturním akcím.

Helfštýn

Hrad Helfštýn, založený počátkem 14. století, stojí u Týna nad Bečvou a každoročně se stává místem konání řady různorodých kulturních událostí. V roce 2020 došlo k dokončení rekonstrukce torza renesančního paláce, jehož zpřístupnění se naplánovalo na rok 2021. Na hradě si kromě historické architektury můžete prohlédnout obsáhlou sbírku uměleckého kovářství nebo expozici historické mincovny.

Napsat komentář