DIY: Voňavá svíčka co potěší všechny vaše smysly

Publikované dne 15. února 2022

Jaro už se nám pomalu a nezadržitelně blíží, ale večery jsou stále ještě dlouhé. Rozveselit nás v tomto období může ledacos – teplá deka, šálek horké čokolády či oblíbená pohádka. Co sem však také neodmyslitelně patří je bezesporu krásná a voňavá svíčka! Ta nám navíc tyto večery jako bonus ještě i prozáří. A jakou že svíčku si zapálíme nejraději? No přeci tu vlastnoručně vyrobenou!

Je to lehčí, než byste čekali!

Svíčka však nemusí být jen symbolem dlouhých zimních večerů a jejich pohody. Radost s ní můžete dělat v průběhu celého roku i ostatním. Pokud nevíte, čím své drahé obdarovat, je vlastnoručně vyrobená svíčka trefou do černého! A co je nejlepší, její výroba je tak jednoduchá, že to zvládne úplně každý. Ve výrobě svíček se navíc meze nekladou a můžete tak upustit uzdu své fantazie. A to děti určitě ocení – Tak vzhůru do toho!

Potřebujete:

  • Knot
  • Skleničku
  • Tavnou pistoli/izolepu (pro lehčí práci s knotem, pokud si troufnete bez lepení, v pořádku)
  • Vosk (nejlépe sojový)
  • Barvivo (práškové přímo určené k barvení svíček, případně gelové potravinářské)
  • Vonná esence/oleje
  • Dřívko/špejli (jde to i s vařečkou)
  • Hrnec či rendlík (jeden velký a jeden menší)
  • Cokoliv na zamíchání výsledné směsi
  • Nůžky

Základní postup:

Nejprve si umyjeme skleničky a co je důležité, vytřeme je úplně do sucha. Necháme rozehřát tavnou pistoli a na spodek knotu (na plíšek) kápneme malé množství lepidla. Tento plíšek s lepidlem poté umístíme dovnitř skleničky, nejlépe doprostřed jejího dna. Při jeho fixaci na dno si můžeme pomoci špejlí, či tužkou. Celkovou výrobu nám to velmi ulehčí. Pokud si ale troufnete i bez lepení knotu, v pořádku, jde to také. Vezmeme si dřívko či špejli. Knot by měl být vždy dostatečně dlouhý na to, abychom ho mohli na dřívko či špejli omotat. Můžeme si pomoci izolepou, kterou prozatím knot k dřevěné opoře lehce přilepíme. Necháme položené navrchu, aby knot stál rovně. Teď přijde na řadu vosk. Vybrat si můžeme z velkého množství vosků, ten sójový je však nejlepší v tom, že vypouští do vzduchu nejméně škodlivin a zároveň vydrží až dvakrát déle hořet. Na každou svíčku si odměříme minimálně o třetinu  vosku více, než se reálně vejde do konkrétní skleničky. Vosk budeme rozpouštět v parní lázni. Do většího hrnce si dáme přiměřené množství vody a zahřejeme. Pozor, jen na menší stupně. Do druhého si nasypeme požadované množství vosku. Hrnec s voskem vložíme do hrnce s již teplou vodou a čekáme, než se směs zcela rozpustí. Pozor, v této fázi musíte směs bedlivě hlídat a míchat ji, směs by neměla nikdy zůstat bez dozoru!

Barvy a vůně

Teď už bychom mohli skončit. Počkali bychom, než se směs zcela nerozpustí, opatrně ji nalili do skleniček a počkali, než zcela zaschne (nejlépe 24 hodin) a ustřihli knot na požadovanou délku. Co by to ale bylo za svíčku bez barvy a vůně? Ještě před nalitím do skleničky si tedy dle libosti přidáme ke směsi barvivo (barvy se dají krásně míchat a kombinovat) a pár kapek esenciální vůně či vonného oleje. Barvivo se dá koupit práškové přímo určené k barvení svíček, gelové potravinářské barvivo, nebo můžete použít i voskovky, které se ve směsi krásně rozpustí. Budete-li chtít mít svíčku ještě pestřejší, můžete si nasušit kousky ovoce a do směsi nasypat, nebo vylepšit třpytkami, záleží jen a jen na vás a na vaší fantazii!

Budete svíčky vyrábět s dětmi?

Jak už bylo napsáno, výroba svíček je úplně pro každého, takže i pro děti. Dbejte vždy však maximální bezpečnosti. Děti by neměly nikdy být s horkou směsí samotné a veškerá manipulace s voskem by měla být jen a jen na dospělých.

Napsat komentář