Dokonalý jarní piknik pro celou rodinu

Publikované dne 22. března 2021

Doplňte energii i zásoby vitaminu D! Hřejivé jarní paprsky přímo svádí k uspořádání příjemného pikniku pro celou rodinu, proto vám přinášíme inspiraci pro jeho hladký průběh od přípravy jídla až po doprovodnou zábavu.

Počasí, základ příjemného pikniku

Ze všeho nejdřív si vyberte místo, kde byste rádi piknik uspořádali. Ideální jsou k tomuto účelu parky se zázemím pro posezení či odpočinková stanoviště na naučných stezkách. Často na takových místech najdete kromě laviček a stolů také ohniště nebo grily pro případnou přípravu pokrmů až na místě. 

Nejzásadnějším faktorem je ovšem počasí. Vždy si pečlivě naplánujte termín konání, aby vás v průběhu hodování nepříjemně nepřekvapila například průtrž mračen či chladnější podmínky.

Výběr jídla

Až se pustíte do sestavování piknikového menu, zamyslete se, jak daleko se nachází vaše cílová destinace, zohledněte teplotní podmínky venku i případná rizika s tím spojená. Pokud s sebou neplánujete nést cestovní lednici, vyhněte se raději pokrmům vyžadujícím skladování při nízkých teplotách. Místo nich se zaměřte na méně náchylná jídla jako tousty, palačinky, saláty, grilované či pečené maso, minipizzy, dobroty z listového těsta, trvanlivé salámy a tvrdé sýry, ovoce nebo zeleninu.

Piknikové menu

Pokud vám stále chybí inspirace na konkrétní jídla, připravili jsme pro vás rodinné menu, na němž si pochutnají všichni členové rodiny.

Předkrm: Italská tomatová polévka s bruschettou nebo hráškový krém

Italská tomatová polévka i hráškový krém jsou dokonalým kompromisem mezi lahodnou chutí a praktičností. Lze je totiž jíst jak teplé, tak studené a stále budou chutnat výborně. Pomyslnou třešničku jim dodáte opečenou bagetkou mírně nasáklou olivovým olejem.

Hlavní chod: Grilované špízy

Špízy se snadno skladují, jejich příprava nezabere mnoho času, je jednoduchá a pro piknik jako stvořená. Navíc se s nimi zavděčíte každému, protože vedle klasických masových špízů můžete vsadit na vegetariánskou variantu se sýrem halloumi místo masa, nebo na veganskou formu s tofu. Pokud nechcete ke špízům přikusovat jen pečivo, doplňte je ještě zeleninovým salátem.

Dezert: Hruškový koláč

Završte své hodování sladkou tečkou. Naším piknikovým favoritem je rozhodně hruškový koláč, na který najdete na našem webu i recept. Jemný zákusek se vám jen rozplyne na jazyku a podtrhne příjemné okamžiky ze společně strávených chvil.

Něco malého

Pokud chcete pojmout piknik jen jako malou svačinu, máme tipy na dobroty i pro vás. Nepsaným evergreenem piknikování jsou krůtí sendviče nebo zapečené tousty. Ty stihnete připravit i krátce před odchodem a kromě nákupu surovin tak nevyžadují dlouhé plánování. Také můžete vsadit na pizza šneky a další slané pečivo z listového těsta, s nímž zaručeně nikoho z rodiny nezklamete. Další sázkou na jistotu je tradiční česká bábovka, jablečný štrúdl, Honzovy buchty nebo naše Rodinné.

Pití na piknik

Rozhodně se vyvarujte jakýmkoliv sodovkám. Jednak nechutnají dobře, pokud jsou vystavené teplu, také by vám ale jejich případné vyprsknutí mohlo akci pěkně znepříjemnit. Mnohem lepší volbou jsou domácí limonády, jaké si snadno připravíte ze sirupu.

Piknikové aktivity

S plnými žaludky rozhodně nedoporučujeme vrhat se hned do fyzicky náročnějších aktivit. Než tedy vytrávíte, uchylte se k poklidnější zábavě. K tomuto účelu vám skvěle poslouží karetní nebo stolní hry. Při větším počtu účastníků se nabízí hra Městečko Palermo, při níž se snažíte uhádnout, kdo z vás je ‚‚vrah‘‘, a nepotřebujete k jejímu hraní vůbec nic kromě vlastního nadšení. Čas můžete také využít k pořízení společných fotografií, nezapomeňte je však co nejdříve vyvolat, aby vám památka vydržela opravdu po zbytek života a ne jen do konce životnosti vašeho telefonu či paměťové karty.

Jakmile zhodnotíte, že už zvládnete i pohybové aktivity, nastává ideální chvíle pro frisbee, kopanou nebo schovávanou. Jen si dejte pozor, abyste se všichni zase našli.

Napsat komentář