Namalujte si pohádku a rozvíjejte dětskou fantazii

Publikované dne 13. ledna 2022

Fantazie pomáhá dětem vyrovnávat se s různými životními situacemi a v dospělém životě při řešení různých problémů inovativním přístupem. Proto je důležité ji rozvíjet. Jednou z možností jsou nejrůznější hry, ale už jste zkoušeli s dětmi ilustrovat oblíbenou pohádku nebo jí vymýšlet pokračování či alternativní konce?

Proč je důležité malování

Zatímco z dospělých maluje jen zlomek populace, pastelky se chopí denně téměř každé dítě. A je to správně, protože díky malování děti rozvíjí svou motoriku, ale zároveň dávají dospělákům nahlédnout do své duše. Malování však můžete využít jako prostředek k podpoře obrazotvornosti a smyslu pro detail. Jak? Vytvořte společně ilustrace pro oblíbené knižní příběhy. Vždy si společně přečtěte jednu kapitolu příběhu a nechte dítě, aby ji přepracovalo do obrázku. Tímto způsobem navíc podpoříte rozvoj paměti a schopnost vybavovat si informace. Jakmile budete mít ilustrovanou celou knihu, zkuste si příběh znovu převyprávět jen pomocí obrázků. Jistě vás ohromí, kolik je toho dětská mysl schopná pojmout.

A jak to bylo dál?

V každém příběhu se nalézá vedlejší dějová linka, jíž lze dál rozvíjet. Chopte se příležitosti a pusťte se do diskuze o tom, jak žili princ s princeznou po svatbě. Jaké další dobrodružství zažila parta zvířecích hrdinů? Vyprávění můžete opět převést do kreslené podoby. Tímto způsobem podpoříte u dětí schopnost přicházet s vlastním řešením a podpoříte jeho sebevědomí, aby se v budoucnu nebálo své myšlenky říkat nahlas. 

Mohlo to být jinak?

Pokud se vám nelíbí konec pohádky, nechte drobotinu vymyslet vlastní lepší závěr. Zapojením své fantazie se naučí nahlížet na věci z různých pohledů, ale také to, že je vždy dobré zvážit i jiná řešení než to, které mu někdo předložil. Stejně tak může například namalovat jiné šaty princezně, přetvořit perníkovou chaloupku k obrazu svému nebo místo toho, aby vlk skončil s břichem plným kamení v řece a utopil se, se může poučit, omluvit se za své chyby a začít pomáhat myslivci hlídat les. Kdo ví, co vaši nejmenší vymyslí.

Napsat komentář