Objevte krásy Východních Čech a jejich novinky roku 2022

Publikované dne 23. května 2022

Turistická sezóna je již v plném proudu. Možností, kam ve volném čase vyrazit, je spousta. Máte-li rádi výlety, které potěší děti i dospělé, zde je pár tipů na brouzdání Východními Čechy.

Hory, skalní města i četné hrady a zámky, to vše ve Východních Čechách najdete. Jaká zajímavá místa zde na vás v roce 2022 čekají? Nechte se inspirovat našimi rodinnými tipy!

 

Zámek Náchod 

Perla na pomezí Čech a Polska. To je město Náchod, jehož dominantou je zámek, který se tyčí v samotném srdci města. Zajímavý historický komplex, tvořený pěti nádvořími, si vás svojí atmosférou získá na první pohled. Prohlídkové kruhy jsou tu připravené jak pro dospělé, tak speciálně pro děti. Letos se zde můžete navíc těšit na pár novinek a to jak v interiérech, tak i z pohledu stavební obnovy. Čeká vás zde nový okruh, který bude zasvěcený knížecímu rodu Schaumburg-Lippe vlastnícímu Náchod ve 2. polovině 19. století. K vidění zde bude část jejich pokladu – 350 kusů medailí, řádů, vyznamenání, a nebo asi 650 kusů mincí. Nový háv dostane i zbytek interiéru. Ten bude například obohacen i o 21 křesílek ze Senátu Parlamentu České republiky. 

 

Pevnost Dobrošov

V Náchodě a jeho okolí ještě chvíli zůstaneme. Kromě náchodského zámku a města jako takového si určitě nenechte ujít ani Pevnost Dobrošov, která je od centra města v dobré dojezdové vzdálenosti. Krásnou členitou přírodu zde protíná část Československého pohraničního opevnění z let 1935-1938. Nechte na sebe dýchnout historii v bunkru zřízeném muzeu a ve více než 1 km dlouhém podzemním turistickém okruhu. Jako bonus je zde naučná stezka pro malé i velké. Rokem 2022 končí téměř pětiletá rekonstrukce celého areálu. Okruhy jsou tedy plně modernizovány, těšit se můžete i na nové přednáškové sály.

 

Litomyšlská lávka s vyhlídkou

Litomyšl, místo, kde se Východní Čechy potkávají s krajem Moravským. Historické město nabízející spoustu příležitostí k objevování. Každým rokem je Litomyšl navíc domovem různých kulturních akcí a festivalů. Ne nadarmo je označována za “moderní historické město”. Rozhodnete-li se pro Litomyšl jako pro svou další výletní destinaci, rozhodně nebudete zklamaní. Najdete zde rozsáhlý zámecký areál, rodný dům Bedřicha Smetany a nově se k nim přidá i moderní lávka s vyhlídkou na historické centrum města s nadchodem. Lávka bude osvětlená, zastřešená a těšit se zde můžete i na atraktivní průchod mezi korunami stromů.

 

Napsat komentář