Pestrobarevné tvoření: Vyrobte si barvy na sklo

Publikované dne 23. února 2022

Barvy na sklo jsou oblíbenou formou kreativního tvoření. Klasická forma malování na sklo je s již hotovými koupenými barvami a šablonami, které se následně obkreslují. Ti nejšikovnější mohou malovat i bez nich. Děti si s finálními výtvory pak mohou krásně vyzdobit okna dle fantazie. Kreslit se dá také na svícny či prázdné skleněné lahve. A přesně s těmi dnes budeme pracovat. A co víc? Barvy na sklo nemusíte nikde shánět, vyrobíme si vlastní!

Jdeme na to!

Co k tomu budeme potřebovat?

  • Tekuté disperzní lepidlo na papír či dřevo
  • Potravinářské barvivo (ideálně gelové)
  • Pár čajových lžiček vody
  • Vázu, svíce, či skleněnou láhev
  • Fixa

V menší misce si smícháme 3 – 4 čajové lžičky lepidla s trochou vody a pár kapkami potravinářského barviva. Mícháme tak dlouho, dokud se nám všechny složky rovnoměrně nespojí dohromady. Na každou barvu doporučujeme jinou misku, abyste se vyhnuli nechtěnému odstínu. Nelekejte se, směs bude zprvu kalná. Po zaschnutí však na skle krásně zprůhlední. 

Připravte si vázu či láhev (nebo cokoliv, co chcete barvit). Vše důkladně omyjte a osušte. Připravenou barevnou směs vlejte dovnitř nádoby a otáčejte s ní tak dlouho, dokud nejsou všechny stěny zabarvené. Nechte odkapat přebytečné množství směsi. Na stěnách by měla zůstat jen velmi tenká rovnoměrná vrstva barvy. 

Nabarveno – co dál?

Máte nabarveno? Skvělé! Poslední krok samotného barvení bude ještě krátké „zapečení“, aby nám barvy vydržely co nejdéle. Jedna z variant je vložení skla do trouby, kterou rozpálíme na 100 stupňů a zapékáme po dobu cca 20 minut. V zimě si ale můžeme dopomoci klasickým radiátorem. V tomto kroku můžeme skončit a máme krásné vázičky hrající všemi barvami. A nebo si je ještě malinko vylepšíme. Vezměte si fixu (ideálně nějakou permanentní) a můžete si finální výtvor vyzdobit kytičkami, postavičkami, zvířátky či různými nepravidelnými obrazci a cestičkami. Fantazie se zde opět meze nekladou!

 

Napsat komentář