Podzimní halloweenské aktivity pro děti

Publikované dne 24. října 2022

Halloween sice není originální český svátek, pro jeho rozmanitost a možnost převléknout se do kostýmů si ho u nás ale děti velmi oblíbily. Strašidelná noc, kdy se duchové snášejí na zem mezi živé. Jak ho s dětmi oslavit? Podívejte se na pár kreativních tipů, které vám i dětem rozhodně vykouzlí úsměv na tváři.

Koleda

Halloween je svátkem kostýmů. Už dávno ale neplatí, že bychom měli vytáhnout jen kostýmy děsivé. V tento den se s dětmi můžete proměnit kromě kostlivců a čarodějnic třeba i v jejich oblíbené hrdiny či pohádkové postavy. A co je na Halloweenu nejlepší? No přece sladkosti! Domluvte se se svými známými, sousedy či rodinou a uspořádejte dětem halloweenskou koledu. Na každém stanovišti pro děti připravte jiné kreativní úkoly, které budou muset splnit, aby dobrůtky dostaly. Co takhle lovení jablíček z mísy plné vody s rukama za zády? Složení a odříkání básničky z předem daných strašidelných slov? Anebo pantomimou předvést vylosované strašidlo? Až projdou všemi stanovišti, vyhlaste soutěž o nejlepší kostýmy. 

Dlabání dýní

Klasická aktivita, kterou mají rádi všichni. Připravte si dýně všech velikostí a hurá na dlabání! Vezměte do ruky nůž, dláto či nůžky, předkreslete si na dýně všemožné tvary obličejů a dlabejte. Bude to dýně vysmátá? Nebo strašidelně zubatá? To necháme jen na vaší fantazii. Hlavně nezapomeňte na děti v době dlabání dohlížet, ať předejdete zbytečným úrazům.

Pečení hrůzostrašných dobrot

Jak už bylo řečeno, Halloween je spojený s mlsáním dobrot. A jelikož je to svátek krapet strašidelný, co takhle tyhle dvě věci spojit dohromady a upéct si vlastní strašidelné zobání? Nemusíte vymýšlet nic složitého. Zkuste třeba nepečený cheesecake se základem z tmavých sušenek, do krému přidejte červené potravinářské barvivo a navrch naklaďte sladké gumové červíky, to si zaručeně moc pochutnáte!

Co by to bylo za Halloween bez her?

Tady už se představivosti meze nekladou. Halloweenských her je spoustu a jejich správným výběrem zabavíte malé i velké. Zde je pár tipů:

  • Honba za pokladem – schovejte dětem na určité místo poklad v podobě sladkostí. Připravte si mapu pokladu a zaznačte na ni nápovědy, jak se k pokladu dostat. Pak už jen nechte děti, aby si svou zaslouženou odměnu našly. 
  • Stopovaná po okolí – vytvořte dvě skupinky. První půjde napřed a někam se schová. Cestou vytvoří pár stanovišť s vtipnými úkoly a vzkazy. Po těchto záchytných bodech se pak vydá druhá skupina. 
  • Krvavé koleno – klasická dětská hra, kombinace schovávané a hry na babu. Rozdělte si s dětmi role Krvavého kolena, maminky a dětí. Postupně se střídejte, uvidíte, jakou zábavu si při tom užijete.
  • Halloweenský kvíz – připravte si otázky na různá témata. Rozdělte děti do týmů, aby měly při odpovídání možnost spolupracovat. Vytiskněte jim papíry na odpovědi. Pokládejte otázky a dejte jim vždy trochu času na zpracování odpovědí. Na konci kvíz společně vyhodnoťte a tým s nejvíce správnými odpověďmi vyhraje něco dobrého na zub – například dobroty Rodinné. 

Napsat komentář