Probuďte v dětech zvídavost při tvorbě cukrových krystalů

Publikované dne 23. března 2022

Děti jsou zvídavé a rády tvoří. Kromě klasických ručních prací tu pro vás máme další tip, jak děti zabavit a zároveň jim ukázat i něco zajímavého, neotřelého a naučného. Vyrobte si s dětmi sladké a barevné cukrové krystaly. Co je navíc velkou výhodou tohoto pokusu? Je velmi jednoduchý a k jeho přípravě vám úplně stačí ingredience, které má doma každý. 

Co budeme při pokusu potřebovat?

  • Špejle (ideálně pevné)
  • Cukr krystal
  • Vodu
  • Kolíčky
  • Ovoce (dle libosti, bude sloužit na dochucení a obarvení krystalů)
  • Zavařovací či jinou vysokou sklenici (dobře vymytou a vysušenou)

Jde se na to!

Máme všechny ingredience a můžeme jít na to. Pokus je sice jednoduchý a bezpečný, určitě u něj ale i tak raději děti nikdy nenechávejte samotné. Začneme tak, že každou špejli zvlášť namočíme ze ¾ do vody a hned potom obalíme cukrem. Na suchý konec připneme kolíček. Ovoce (cca ½ hrnku) rozmačkáme na jemnou kaši, přecedíme přes jemné síto a vlijeme do kastrůlku. Přidáme hrnek vody a hrnek cukru.

Směs přivedeme k varu. Vlijeme do vysoké sklenice. Vnoříme špejli tak, aby se ideálně nedotýkala ani stěn, ani dna. Na každou špejli bychom měli mít připravenou novou sklenici. Kolíček by měl být opřený o hrdlo sklenice a měl by tím špejli kotvit na správném místě. Dejte sklenici na klidné místo, kde bude moci být alespoň přes noc. Tak a teď už jen čekat. Čím déle špejli ve sklenici necháme, tím větší krystaly nám vzniknou. 

Hotový výsledek pak můžeme použít jako sladidlo do čaje, míchátko do koktejlů či jako lízátko pro děti. Přejeme hodně štěstí při tvoření!

 

Napsat komentář