Proč číst dětem před spaním

Publikované dne 4. března 2021

Mnoho rodičů a prarodičů čte dětem před spaním především proto, aby rychleji usnuly. Avšak četba má přínosů mnohem víc. Prozradíme vám, proč jsou pro rozvoj vašich nejmenších knihy i příběhy v nich ukryté tak důležité.

Lepší vyjadřování i sociální cítění

Ke zdokonalování dětské motoriky slouží různé hry, kostky, stavebnice a skládačky. Knihy zase vedou ke zlepšení dovedností verbálních. Když dítě poslouchá příběh, rozšiřuje si slovní zásobu, buduje se u něj cit pro stylistiku, osvojuje si, jak klást slova vedle sebe, aby dávala ten správný smysl. Proto se doporučuje začít s předčítáním pohádek již okolo druhého roku života dítěte.

 

Kromě vyjadřovacích schopností si však děti prostřednictvím příběhů osvojují také vciťování se do jiných živých tvorů, ať už jde o lidi, nebo o zvířata. Zjišťuje, že ne každý jedinec vnímá věci stejně, poznává různé úhly pohledu, získává ponaučení. 

Rozvoj logiky a fantazie

Jelikož se děti při četbě učí také udržet pozornost a v jejím průběhu často nad dějem či postavami bohatě hloubají, podněcuje se tímto způsobem rozvoj logického myšlení i fantazie. Ratolesti se snaží odhadovat, jak se mohou situace vyvíjet, vyvozují si ze vstřebaných informací různé závěry, představivost pracuje na plný výkon.

Čtení trpělivost přináší

Četba rovněž příznivě ovlivňuje osvojování si trpělivosti, což následně jistě ocení jak rodina, tak učitelé, jakmile dítě začne chodit do školy. Děti, které jsou na předčítání zvyklé, snáz přivyknou školnímu systému, umí naslouchat, mají dobře trénovanou paměť. Bývá pro ně jednodušší se učit, netrápí je delší souvětí, lépe se orientují v textu. Výzkumy navíc dokázaly, že knihy podporují emoční stabilitu dětí.

Budování vzájemného pouta

Společný večerní rituál samozřejmě ovlivňuje i váš vztah. Zvláště pokud celý den pracujete a nemáte kvůli mnoha povinnostem tolik času se dítěti věnovat, ratolest ocení, když si jen pro něj vyčleníte chvilku večer, kdy vás bude mít sama pro sebe, bude se vás moct vyptávat, debatovat o ději a s vaší pomocí i z bezpečí své postele lépe poznávat svět. 

Jak s četbou začít

Čím menší dítě, tím jednodušší by měl být obsah. Proto u batolat začínejte krátkými říkankami a minipříběhy v leporelech. Poté můžete plynule navázat na pohádky. Na trhu najdete řadu knih určených přímo pro večerní čtení. Převyprávět jednu pohádku vám zabere do 10 minut. Mezi ty patří třeba Pohádky na dobrou noc z celého světa. Když už si všimnete, že děti udrží pozornost a jedna krátká pohádka jim nestačí, můžete plynule přejít na delší příběhy. K tomu se výborně hodí známá česká díla jako Dášeňka nebo Příhody kocoura Mikeše a Chytré kmotry lišky. Mezi dětmi školního věku se těší velké oblibě série Harry Potter či díla Julese Verna. Tyto knihy už navíc mohou děti předčítat vám, aby se samy v četbě zdokonalily. Při výběru knih k předčítání dětmi ale dbejte na správný výběr. Volba by měla vycházet z toho, co vaše nejmladší členy rodiny zajímá, aby se jim četba nezprotivila. Přeci jen by pro ně měla představovat především zábavu.

Napsat komentář