Jarní úklid

Proveďte jarní úklid efektivně

Publikované dne 19. dubna 2021

Jarní úklid. Nejspíš se vám do něj nechce, ale provést se musí. Jinak byste dost možná skončili zahrabaní v hromadách nepotřebného oblečení a harampádí. Jak k němu přistoupit systematicky, aby se neproměnil v nekonečný chaos a přinesl kýžené ovoce? Systém, to je klíč!

Vyklízení před uklízením

Jarní úklid se obvykle sestává ze dvou částí – vytřídění potřebného od nepotřebného a zbavování se špíny. Jak asi tušíte, zbavit se nejprve prachu, usazenin a dalších nečistot nemá před tříděním věcí smysl. Nejprve se tedy vrhněte na zbavování se zbytného.

Lítost a sentiment musí stranou

Začněte šatníkem. Emoce nechte za dveřmi a na věci se dívejte ryze pragmaticky. Nesedí vám ten či onen kousek oblečení? Necítíte se v něm úplně sami sebou? Podepsalo se na textilu stáří? Nebo jste snad úplně zapomněli, že jej máte, protože jste jej na sobě za poslední rok vůbec neměli? Pak musí tato věc z domu. Bez ohledu na to, jak vypadá nebo jestli na ní ještě visí štítek z obchodu. Pokud si myslíte, že by mohl kousek ještě někdo unosit, věnujte ji nebo prodejte, zatímco vysloužilé střípky svého šatníku pošlete rovnou do kontejneru na textil. Ve skříni by vám měly zůstat opravdu jen věci, které aktivně nosíte a cítíte se v nich dobře.

Podobně kriticky přistupujte k obsahu svých poliček, vitrín a zásuvek. Ponechte si jen to důležité. Pokud se vám na něco už věčnost jen práší, nejspíš byste měli předmětu buď najít jiný domov, nebo jej přímo vyhodit. Ze starých časopisů si například vytrhněte jen konkrétní strany, kvůli nimž jste si tiskovinu ponechávali, zbytek však pošlete do sběru. Zničené maličkosti, které se chystáte už léta „určitě opravit“ opravte hned, v opačném případě je hoďte do koše. Při generální čistce nezapomínejte smýšlet ekologicky a třiďte, jak jen můžete.

Místnost po místnosti

Poličky prořídly a ve skříni skladujete už jen opravdu potřebné oblečení? Pak nastává čas vzít do ruky hadr a čisticí prostředky. Postupujte po místnostech podle toho, kde vás čeká nejméně práce, přičemž koupelnu si nechte až na úplný závěr. Pravděpodobně ji budete průběžně používat. Jako první místo činu se nabízí ložnice – dejte prát veškeré potahy, lůžkoviny, závěsy, záclony. Následně vysajte, pak zasáhněte proti nánosům prachu. Při vysávání se totiž bude prach ve vzduchu vířit a opačné pořadí by vám prokázalo nanejvýš medvědí službu.

Z ložnice se přesuňte do obývacího pokoje. Ačkoliv se jedná o jednu z vytíženějších místností, pravděpodobně zde na vás čeká méně práce než jinde. V kuchyni nejprve zkontrolujte stav a spotřební lhůtu uskladněných potravin, než je vrátíte zpět do poliček. Nezapomeňte důkladně umýt všechno nádobí a vytřít i nejzazší kout, který by se mohl stát potenciálním domovem molů či jiných škůdců. Nakonec vydrhněte koupelnu potažmo toaletu. Pokud disponuje váš domov nějakými skladovacími prostorami, nezapomeňte ani na ně.

Máte hotovo? Zbývá tedy jediný úkol: Uvařit si hrnek kávy či čaje a odměnit se oblíbenými Rodinnými!

Napsat komentář