Koblížky s karamelovou posypkou

Kdo by na podzim nedostal chuť na měkoučké sladké koblížky? Se zdobením z karamelových Clubek jim nikdo neodolá!

Co potřebujeme:

  • 280 g hladké mouky
  • 40 g cukru krystal
  • 1 vejce
  • 120 ml vlažného plnotučného mléka
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 1/2 lžičky soli
  • ¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
  • 7 g sušeného droždí
  • 200 g moučkového cukru
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 5 polévkových lžic plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 balení drcených karamelových Clubek

Postup:

Nejprve začneme těstem na koblížky. V míse robotu smíchejte mouku, cukr krystal, muškátový oříšek a sůl. Do jiné misky dejte rozpuštěné máslo, vlažné plnotučné mléko, vejce a sušené droždí, směs řádně promíchejte, vlijte k suché směsi do mísy robotu a ten nechte pracovat na vysoké otáčky asi 3 minuty.
Vyndejte těsto z robotu (pozor, bude trochu lepit) a na nepomoučněném válu ručně hnětejte dalších 10 minut. Vznikne tak hladké, elastické těsto. Poté těsto vložte do olejem vymazané místy na 1,5 – 2 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Na moukou lehce poprášené pracovní desce vykynuté těsto rozválejte válečkem na výšku zhruba 1 cm. Poté širokou sklenicí vykrajujte z těsta kolečka a menší skleničkou (například úzkou štamprlí) vykrojte z každého kolečka do středu otvor. Zbylé těsto vždy znovu rozválejte a pokračujte ve vykrajování, dokud ho celé nezpracujete. Takto vykrájené koblížky přeneste na plech a nechte znovu 30 minut kynout.
V kastrolu rozehřejte olej na smažení na 160° a postupně v něm smažte koblížky do zlatova z obou stran. Osmažené koblížky dejte okapat na papírovou utěrku, aby nebyly mastné.
Smíchejte všechny ingredience na polevu. V polevě následně koblížky vždy z poloviny namočte a co nejrychleji, než poleva zatuhne, je posypejte drcenými karamelovými Clubkami.
Dobrou chuť!
Tipy šéfcukráře:
  • I když bude těsto velmi lepivé, nenechte se zlákat k přidání další mouky, koblížky by tím ztratily na vláčnosti a nadýchanosti!
  • Před ručním hnětením těsta si pracovní plochu a ruce lehce potřete olejem, bude se vám méně lepit a vy tak s ním budete moci lépe pracovat!
  • Smíchané ingredience na polevu na chvíli vložte do vodní lázně a míchejte, poleva bude mít lepší konzistenci a nebudou v ní křupat zbytky cukru!
  • Pokud máte raději méně sladké dezerty, polevu méně oslaďte!


Napsat komentář